Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Dette arrangement er allerede afholdt.

Kunstmusseet i landskabet

10. juni 2023, kl. 12:30 - 16:00

Bustur med kunsthistoriker Jesper Sejdner Knudsen, som guide.
Vi mødes på Odsherreds Kunstmuseum, Rødhøj 11, 4550 Asnæs kl. 12.20.

Kunsten i landskabet – en god portion Odsherredsmalere, en lille håndfuld guldaldermalere og et stænk Sigurd Swane.
Landskabskunst indeholder i sagens natur en dobbelthed. Maleriet bliver til ude på en given lokalitet og er knyttet til denne. Samtidig befinder selve kunstværket sig sikkert inden døre på museer, offentlige institutioner eller i private hjem.

Er det sådan det skal være? Eller er det altid en fordel, hvis billedernes museum er i umiddelbar nærhed af åstederne? Det er spørgsmålet, som denne forsommertur ud i det vestsjællandske landskab skal belyse.

Fra Kunstmuseet i Asnæs kører vi ud i Geoparkens kerneområde, fra Estherhøj til Vejrhøj. Det er også her, Odsherredsmalerne slog sig ned. Vi ser på malernes motiver og malernes bosteder og gør holdt ved Fårevejle Kirke, for bl.a. at se gravsteder for en række af Odsherredsmalerne.

Herefter går turen gennem Vallekilde, der også i dag er et levende museum for højskole-kulturen og det grundtvigske udsyn – i billedkunsten repræsenteret af kunstnerfamilien Trier. Samtidig er Vallekilde i høj grad knyttet til guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye, der i 1830erne og 1840erne malede markante billeder med udgangspunkt i morbroderens præstegård og præstegårdsmark. Vi gør holdt ved marken mellem sognekirken og præstegården.

Herefter følger vi videre i Lundbyes fodspor til området omkring Skarresø ved Jyderup. Denne egn er helt central i 1840ernes danske malerkunst. Gennem flere år opsøgte de unge kunstnere dette skovrige og bakkede søområde, som de opfattede som billedet på det danske landskab, som sindbillede på det østdanske landskab. Foruden Lundbye og Skovgaard var det Lorenz Frølich og Carlo Dalgas. Vi passerer vigtige steder i denne sammenhæng og gør særligt ophold ved lystslottet Sølyst og ved Strids Mølle, én af Kongens fem Møller, hvor vi går en mindre tur i landskabet.

Vi slutter af med at køre til en anden af de fem møller: Gryde Mølle, hvor malerparret Sigurd og Agnete Swane boede i årene 1921 – 24. De oprindelige bygninger eksisterer ikke længere, men landskabet er i store træk det samme, som Sigurd Swane gengav i sine billeder.

Kaffe kan medbringes! Vi finder et sted, hvor vi kan nyde en kop kaffe. Vi er tilbage på Kunstmuseet i Asnæs ca. kl. 16.00

Billetpris medlemmer: 250,00 kr., billetpris ikke-medlemmer: 450,00 kr.

Billetter købes inden d. 30.05.2023 på: https://www.place2book.com/sw2/sales/1qq96ieo65
eller https:  https://www.place2book.com/sw2/sales/event_list/EM8900

Turen realiseres, når 30 deltagere har meldt sig. Købte billetter kan desværre ikke refunderes.

Detaljer

Dato:
10. juni 2023
Tidspunkt:
12:30 - 16:00
Begivenhed Kategori:

Sted

Odsherreds Kunstmuseum
Rødhøj 11
4550 Asnæs,